HÜRKUŞ HYEU‘NUN TİP SERTİFİKASI YAYINLANDI

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii, Hava Kuvvetleri Komutanlığı‘nın temel ve gelişmiş yeni nesil turboprop eğitim uçağı ihtiyacını karşılamak amacıyla Hürkuş geliştirme çalışmalarını sürdürüyor. Avrupa Havacılık Emniyet Ajansı (EASA) tarafından verilen ülkemizin sivil anlamda ilk sertifikalı uçağı Hürkuş askeri yeni varyantı Hürkuş HYEU için de ‘‘Tip Sertifikası“ çalışmalarını tamamladı. Hürkuş böylece askeri havacılık firmaları gibi ilk defa kendi belgesini yayınlayabilme başarısını göstermiş oldu.

 

Savunma Sanayii İcra Komitesi (SSİK) ve Savunma Sanayii Başkanlığı uhdesinde başlatılan Hürkuş projesi, Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nın desteği ile kendini geliştirmeye devam ediyor.

 

Sertifika çalışmaları kapsamında ilgili tüm faaliyetlerin tamamlandığına işaret eden belge olan ‘‘Tip Sertifikası“ tanımlanırken toplam 540 uçuş saati, binlerce saat yer ve laboratuvar testleri olmak üzere toplam 1138 adet gereksinim tamamlandı. Tasarımı kendine ait olan özgün askeri eğitim hava aracı konfigürasyonu icin Hürkuş gerekli tüm emniyet doğrulama faaliyetlerini tamamlayarak benzer askeri havacılık firmaları gibi ilk defa kendi belgesini yayınlayabilme başarısını göstermiş oldu.
Bu kapsamda, milli aviyonik süit giydirilen yeni konfigurasyona yönelik sertifikasyon kurallarında tanımlanan gereksinimler için ilgili yer ve uçuş testleri tamamlarak önemli bir kilometre taşı daha aşılmış oldu.

 

“Tip Sertifikası” çalışmaları hakkında görüşlerini paylaşan Prof. Dr. Temel Kotil; “Ülkemiz artık kendi sertifikasını uluslararası otoritelerin kabul ettiği kriterlerde yayınlama kabiliyetine erişmiş oldu. Bu kabiliyeti dünyada gerçekleştirebilecek az sayıda ülke arasında yer almaktan mutluyuz. HÜRKUŞ ile başladığımız bu çalışmamızı ilerleyen dönemlerde diğer hava araçlarımız için de gerçekleştirecek olmanın heyecanı içindeyiz. Emeği geçen çalışma arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Milli havacılık endüstrimize güç katmayı sürdüreceğiz.” dedi.

 

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii Hakkında:

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii, sabit ve döner kanatlı hava platformlarından insansız hava araçları ve uzay sistemlerine kadar entegre havacılık ve uzay sanayi sistemlerinin tasarım, geliştirme, modernizasyon, üretim, entegrasyon ve yaşam döngüsü destek süreçlerinde 4 Milyon Metrekare açık, 640 Bin Metrekare kapalı alanda hizmet vermeye devam ediyor. Toplam çalışan sayısı yaklaşık 12 bine çıkan Türk Havacılık ve Uzay Sanayii, Türkiye’nin teknoloji merkezi konumunda olup; havacılık, uzay ve savunma sanayiinde küresel oyuncular arasında yer almaktadır.