Türk Havacılık ve Uzay Sanayii, “Sıfır Atık” projesine katkı sağlayacak yeni bir sürdürülebilir teknoloji tesisi yatırımına daha imza attı. Sıfır Sıvı Deşarjı-SSD (Zero Liquid Discharge-ZLD) tesisi kuran şirket, hava taşıtı parçalarının işlenmekte olduğu kimyasal yüzey işlemleri tesisinde birçok ileri arıtma teknolojisini entegre ederek oluşan endüstriyel nitelikli atık suların %85 üzeri yüksek bir oranda geri kazanımını ve üretim hatlarında yeniden kullanılmasını sağlayacak. Böylece tesis ile birlikte su kullanım verimliliği en üst düzeye çıkacak, şirketin uyguladığı sürdürülebilir çevre yönetimi ve döngüsel ekonomi politikalarına büyük katkı sağlanacak.
Çevre dostu yatırımları ve uygulamaları ile birçok ödüle layık görülen Türk Havacılık ve Uzay Sanayii, atık yönetimine yönelik yeni nesil bir tesisi daha şirkete kazandırdı. Atık sulardaki çözünmüş katı maddeleri gidermek ve arıtılmış suyu tekrar prosese aktarmak üzere kullanılacak tesis, bu teknolojileri bir arada ve yüksek kapasitede bulunduran ilk tesis olma özelliğini de taşıyor. Suyun etkin yönetimi, karbon ayak izi azaltılması gibi birçok alanda sürdürülebilirlik politikalarına da katkı sağlayacak tesiste kullanılacak yeni nesil teknolojiler ile enerji tüketimi de minimize edilecek.
Kazandırılan tesise ilişkin değerlendirmelerde bulunan Türk Havacılık ve Uzay Sanayii Genel Müdürü Prof. Dr. Temel Kotil yaptığı açıklamada “Şirketimizin sürdürülebilirlik ve çevre politikalarına doğrudan katkı sağlayacak önemli bir tesisi daha işletmeye alıyoruz. Tesis sayesinde su kaynaklarının verimli kullanılması, atık suyun büyük oranda geliştirilmesi ve karbon ayak izimizin daha da azaltılmasına katkı sağlayacağımız için mutluyuz. Devletimizin Su ve Sıfır Atık politikalarına daima destek vermek için çalışmalarımızı ve yatırımlarımızı sürdüreceğiz” dedi.
Çevre dostu uygulamaları ile sanayii şirketleri arasında ilk Sıfır Atık Belgesi almaya hak kazanan Türk Havacılık ve Uzay Sanayii, 2020 yılında uluslararası Green World Awards’ta Atık Yönetimi kategorisinde atık yönetimi projesi ile Altın Ödül, 2022 yılında Green Apple Awards’ta Su Verimliliği kategorisinde su yönetimi uygulamaları ile Yeşil Şampiyon Ödülü ve 2023 yılında Green World Awards Su Yönetimi kategorisinde havacılık sanayisinde sıfır sıvı deşarjı projesi ile Global Altın Ödül kazandı.
Türk Havacılık ve Uzay Sanayii Hakkında
Türk Havacılık ve Uzay Sanayii, sabit ve döner kanatlı hava platformlarından insansız hava araçları ve uzay sistemlerine kadar entegre havacılık ve uzay sanayi sistemlerinin tasarım, geliştirme, modernizasyon, üretim, entegrasyon ve yaşam döngüsü destek süreçlerinde 4 milyon metrekare açık, 710 bin metrekare kapalı alanda 6.153’ü mühendis toplam 14.500’ü aşkın çalışanı ile hizmet vermeye devam ediyor. Türkiye’nin teknoloji merkezi konumunda olup; havacılık, uzay ve savunma sanayiinde küresel oyuncular arasında yer almaktadır.