Türkiye'nin ilk, Avrupa ve dünyanın sayılı uydu test tesislerinden biri olan TUSAŞ Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test (USET) Merkezi 21 Mayıs 2015 Perşembe günü TUSAŞ – Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. Ankara, Kazan tesislerinde Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip ERDOĞAN tarafından açıldı.
Türk Savunma Sanayisinin kurucu ve geliştirici lokomotifi olan Türk Silahlı Kuvvetleri Güçlendirme Vakfı şirketlerinden TUSAŞ'ın Ankara, Kazan'daki modern tesislerinde gerçekleştirilen Açılış Törenine Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Feridun Bilgin, İçişleri Bakanı Sabahattin Öztürk, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hulusi Akar, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Abdullah Atay, Savunma Sanayii Müsteşarı İsmail Demir ve çok sayıda yerli, yabancı üst düzey yetkililer katıldı.
Açılış töreninde konuşan Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip ERDOĞAN söz konusu yeteneğin az sayıda ülkede bulunduğunu işaret ederek, "Türkiye'nin TUSAŞ vasıtası ile bu tesise sahip olarak uzay çalışmaları konusunda iddia sahibi ülkeler arasında girdiğini artık ifade edebiliriz" dedi.
Sayın Cumhurbaşkanımız dünyanın en büyük 100 savunma sanayii şirketi arasına giren TUSAŞ'ın, Türkiye'nin gurur kaynağı olduğunu belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: "Hedefimiz bu listeye en az yirmi şirketle girmek olmalıdır. Şu anda dünyanın en büyük 250 müteahhitlik firması listesinde 42 şirketle yer alıyoruz. Aynı başarıyı savunma sanayi alanında da göstereceğimize inanıyorum. TUSAŞ bu listeye girerek öncülük görevini yerine getirmiş bulunuyor. Şimdi sıra diğer firmalarımızda. TUSAŞ'ın bu konuma gelmesinde 2003 yılından itibaren savunma sanayisinde yerli üretime verdiğimiz önemin, bu doğrultuda ortaya koyduğumuz güçlü iradenin çok payı var. TUSAŞ da kendisine olan güvenimizi boşa çıkarmadı. ATAK helikopterimiz tüm zorluklar aşılarak tasarlandı, üretildi, semalarımızda gururla vazifesini yerine getirmeye başladı."
"TUSAŞ'ın hikayesi Türkiye'nin hikayesinin aslında bir özetidir"
"TUSAŞ'ın hikayesi Türkiye'nin hikayesinin aslında bir özetidir," diyen Sayın Cumhurbaşkanımız, TUSAŞ'ın 1 milyar doları aşan cirosu ve 5 bin çalışanıyla kendi alanında dünyanın en büyük 80'inci şirketi olarak karşımızda durduğunu belirtti.
Milli Muharip uçağının Savunma Sanayii İcra Komitesinden çıktığını hatırlatan Sayın Cumhurbaşkanımız 2023 yılında "TUSAŞ'ı her bakımdan çok daha ileride, çok daha büyük projelerin içinde görmek istiyoruz. Bu uçağı 2023 yılında semalarımızda, 2030 yılında da hava kuvvetlerimizin envanterinde görmeyi arzu ediyoruz," ifadelerinin ardından, "Aynı şekilde özgün tasarımı ve üretimiyle hem sivil hem askeri amaçla kullanacağımız helikopterimizi, milli haberleşme ve gözlem uydularımızı, yeni nesil ANKA'ları sabırsızlıkla bekliyoruz," dedi.
Yaklaşık 100 Milyon Avro yatırım maliyeti, Milli Savunma Bakanlığı / Savunma Sanayii Müsteşarlığı ile Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı / TÜRKSAT A.Ş. tarafından karşılanan USET Merkezi, GÖKTÜRK-1 Projesi kapsamında TUSAŞ –yerleşkesinde ve SSM ile Telespazio/İtalya – Thales Alenia Space / Fransa firmaları arasında imzalanan sözleşme kapsamında kurulmuştur. Böylece Türkiye, dünyada az sayıda ülkede bulunan bir tesise sahip olmuş ve TUSAŞ da, uzay sistemleri entegrasyon ve test hizmetleri sağlayan uluslararası bir oyuncu konumuna gelmiştir.
Arazi ve altyapı ihtiyacı Türk Savunma Sanayisinin kurucu ve geliştirici lokomotifi olan Türk Silahlı Kuvvetleri Güçlendirme Vakfı şirketlerinden TUSAŞ tarafından karşılanan ve İşletme Hakkı TUSAŞ'a verilen tesisin temeli 29 Ekim 2011 tarihinde atılmıştır. 9,800 m2 kapalı alana ve 3.800 m2 100.000 sınıfı Temiz Odaya sahip olan Merkezde, uyduların fırlatma esnasında ve uzayda görevi boyunca maruz kalacağı; mekanik, ısıl, akustik ve elektromanyetik etkileşim ortamları yaratabilecek ve kalifikasyon testleri gerçekleştirilebilecektir. Böylece uzay koşullarında çalışmak üzere tasarlanmış ve üretilmiş sistemlerin, uzaya fırlatılmadan önce kapsamlı bir doğrulama sürecinden geçirilmesi sağlanacaktır. Merkezde, beş ton ağırlığa kadar birden çok uydunun, montaj, entegrasyon ve test faaliyetleri aynı anda yapılabilecek ve tüm bu faaliyetler, TUSAŞ'ın konularında uzman ve yetişmiş teknik ekipleri tarafından gerçekleştirilecektir.
Test sürecini tamamlayan uydular, TUSAŞ ve 4'üncü Ana Jet Üs Komutanlığının ortak kullanımındaki hava alanından fırlatma sahasına gönderilecektir. Merkezin havaalanına olan bu bağlantısı, uyduların kara yoluyla taşınması gerekliliğini ortadan kaldırmakta ve bu sayede emniyet, maliyet ve risk yönetimi açısından büyük avantaj sağlamaktadır.