TÜRK HAVACILIK VE UZAY SANAYİİ TARAFINDAN MİLLÎ İMKANLARLA GELİŞTİRİLEN SÜPER ŞİMŞEK YÜKSEK SUBSONİK İHA SİSTEMİ‘NİN, ANKA III ÜZERİNDEN BIRAKMA TESTİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ.



Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) mühendislerinin üstün gayretleriyle geliştirilen İHA sistemleri, havada entegre görev yeteneğini bir kez daha kanıtladı. ANKA III test uçuşunda Süper Şimşek Yüksek Subsonik İHA Sistemini kanat altında taşıyarak, belirlenen irtifada serbest bıraktı. Süper Şimşek, bırakmanın ve güvenli ayrılmanın ardından otonom olarak uçuş gerçekleştirdi.

 

İlk uçuşunu 28 Aralık 2023 tarihinde gerçekleştiren delta kanat yapısındaki düşük görünürlüklü İHA sistemi ANKA III test uçuşlarına devam ediyor. ANKA ve AKSUNGUR sistemlerine göre silah taşıma kabiliyeti artırılan ANKA III İnsansız Hava Aracı, yine TUSAŞ tarafından millî imkanlarla geliştirilen Süper Şimşek Yüksek Subsonik İHA Sistemi ile ortak uçuş gerçekleştirdi. Mürted Hava Meydan Komutanlığı’ndan, kanat altına Süper Şimşek takılı olarak havalanan ANKA III, Sivrihisar Test Sahası’na ulaştı. Yapılan ön kontrollerin ardından Süper Şimşek kanat altından, ANKA III pilotu komutu ile başarıyla bırakıldı. Süper Şimşek, güvenli ayrılmanın ardından 50 dakikalık otonom test uçuşunu sorunsuz bir şekilde tamamladı ve paraşütle inişini icra etti.

 

Süper Şimşek Yüksek Subsonik İHA Sistemi, yer ve hava hedeflerine karşı etkili bir silah sistemi olarak kullanılabileceği gibi, elektronik destek ve taarruz görevlerine yönelik farklı tipte faydalı yükleri, tek bir platform üzerinde taşıma kabiliyetiyle de dikkat çekiyor. 50 kg’a kadar harp başlığı taşıyabilen Süper Şimşek, havadan bırakıldığında 800 km’ye kadar menzil kat edebiliyor ve sürü İHA konseptine uygun olarak çoklu görev de icra edebiliyor. ANKA III ile birlikte kullanıldığında, otonom kol uçucusu görevini yaparak, hava savunma sistemlerini önden harekete geçirebilecek, düşman unsurlarını tespit edebilecek ve tehditleri etkisiz hale getirebilecek bir görev profiline sahip.